Proč nenakupovat na dluh

Autor: prověřené zboží Datum publikování: Leden 2014

Nakupovat ve většině případů bezmyšlenkovitě a jen pro aktuální uspokojení chutě si něco pořídit, většinou končí nákupem na dluh. Pro dnešní společnost typický životní styl. Moci si nakoupit cokoli co se jim zrovna zalíbí a urputně věří v to, že dál nemohou bez takové věci dál žít i když jsou bez finančních prostředků. Hlavně, že požitek z takové věci mohou mít hned. Platit přece mohou později.

Myšlenka, že zítra budu mít možnosti jako dnes je zavádějící. A tak je na případné problémy zaděláno. Náhlé výdaje, nemoc, ztráta zaměstnání, či výpadky příjmu z aktiv a podobné nepříjemné životní události mohou zasáhnout každého z nás. Pak může nastat nemilý kolotoč, který bohužel ne pro každého dopadne dobře. Příklady vidíme dnes a denně kolem sebe. Stres, který se raketově nastartuje z upomínek, složenek často i výhrůžek nakonec ne vždy končí exekutorem, ale hůře což si každý nemusí na začátku když si bere půjčku a nakupuje na dluh uvědomit.

Někteří se stačí probrat včas a povede se jim půjčku kterou chtěli získat peníze na okamžitý nákup splatit dřív než spadnou úplně na dno. Nebo hůře půjčí si peníze znovu. Tentokrát si nenavyšují peněžní dluh proto, aby si pořídili něco pěkného, co jim udělá radost. Nyní už si zprostředkovávají finanční půjčku, aby ulevili míře stresu, který je na ně vyvíjen ze strany exekutorů, či rozčílených blízkých přátel, členů již rodiny a kdokoli jim na začátku půjčil.

Dávno v této chvíli si zadlužený člověk nevybavuje ten radostný pocit, který mu koupená věc na dluh měla přimést. Ten opojný moment který nastane po nutkání si pořídit novou věc je často pryč mnohem dříve, než se dlužník stihne dostat do problému. A i v případě, že své dluhy splácí řádně stejně ho radost a ukojení potřeby z takového předmětu přejde.

Pokud si někdo půjčí od přátel a rodiny, podvědomě se možná cítí v bezpečí, jenže takové půjčky mohou být psychicky nejnáročnější. Někteří si z nesplácení svých dluhů nelámou hlavu. Vždyť přece někdo blízký počká a musí mít pochopení. Ale to už nastává situace, kdy je pěkně zaděláno na narušení takového vztahu končící ztrátou přátel, či kontaktu s rodinou.

Půjčili si někdo peníze na úrok od bankovní, či nebankovní instituce končí takové eskapády exekutorem, který zabaví co může. Obstaví všechny osobní i společné účty. I toto je velký stresový nápor na Vaší mysl a tělo.

Není tedy lepší si odepřít chvilkového potěšení z nové věci na kterou si musím půjčit finance, zadlužit se, než pak dlouhodobě strádat, žít v nátlaku a stresu?

Takovou otázku by si měl položit každý, co si chce vzít finanční půjčku i když na začátku se nezadluženému člověku může zdát naprosto absurdní.

Bohužel v tomto směru musí bojovat každý sám za sebe. Stát ani jiné instituce nemají v zájmu omezovat svobodu lidí, aby za ně rozhodovali v tomto směru. Ale má to i ekonomickou stránku. Stát potřebuje občany, kteří se zadlužují. Vznikají tím nové peníze a roste ekonomika. Zvyšuje se spotřeba, firmy mají lepší zisky a mohou zaměstnávat a investovat do rozvoje a smyčka by se měla uzavřít tím, že stát vybere větší daně. Celá věc je složitější a nepatří do tohoto příspěvku.

Proč tedy nenakupovat bezmyšlenkovitě na dluh i když je tolik krásných věcí co by nás mohli už dnes potěšit?

Než dávat příklady proč, nejlepší si to vyzkoušet na vlastní kůži, pak si každý lépe udělá obrázek a pochopí proč.
Pokud už tedy jste v situaci, kdy si chcete koupit něco, na co zrovna nemáte. Tak než si půjčíte od někoho blízkého, čí si zajdete pro půjčku do banky, či jiné nebankovní instituce zkuste následující krok.

Zjistěte si kolik by jste za takovou půjčku měli hradit měsíční splátky. Na měsíc, dva, tři .. dle odhodlání zkuste zakoupení zboží na dluh odložit a dávejte si peníze na splátky stranou do obálky. A uvidíte jestli po Vámi stanovené době vůbec budete mít ještě zájem danou věc nakoupit na splátky. Za určitých okolností si buďto budete chtít koupit úplně zas něco jiného, nebo Vám v tu chvíli dojde smysl celého příspěvku.

V případě, že se stále cítíte touhu jako na začátku pokusu, alespoň jste stihli něco uspořit a můžete použít finanční částku jako akontaci, či si půjčit menší částku. Výsledná měsíční splátka bude tak alespoň o něco nižší.

A pokud si půjčujete, ať už pro potěšení, nebo na důležité věci, čiňte tak chytře. V dnešní moderní době již není potřeba chodit pro půjčky do banky, nebo k lichvářům. Díky internetu můžete využít aukci půjček od jiných lidí, kteří mají naspořené nějaké peníze a chtějí je lépe zhodnotit než na spořícím účtě. V aukci můžete přijmout nabídku půjčky od ostatních, nebo si sami určit aukci za jakých úroků by jste si přáli půjčit a protistrana může tyto nabídky přijmout a půjčit Vám své peníze. Takovou výhodnou službu pro všechny strany nabízí letitá zkušená zprostředkovatelská společnost Bankerat.

Jan Fiedler


Autor: prověřené zboží Datum publikování: Leden 2014


Další recenze plné zkušeností

Samsung Galaxy S III

Mobilní telefon Samsung GALAXY S III nás zkrátka dostal.
Cena: od do v e-shopech

DeWALT DCD

Poslední generace kompaktní příklepové vrtačky / šroubováku
Cena: od do v e-shopech

WD 2.5″ Elements 1TB přenosný disk

Malý přenosný disk s velkou kapacitou úložného prostoru pro Vaše data. To je Western Digital 2.5" Elements Portable 1000GB (1TB).
Cena: od do v e-shopech

Gastroback 42510

Ideální pro bezpečné vaření zeleniny, rýže, ryb a masa.
Cena: od do v e-shopech

LG G3 32GB (D855)

LG G3 Korejský Král a jeho vlajková loď, mini recenze prověřeného mobilního telefonu. Doporučujeme!
Cena: od do v e-shopech