Tiché herní PC 2016

Autor: prověřené zboží Datum publikování: Leden 2016

Tento týden jsme se ujali na přání pořádné výzvy. Vybrat komponenty pro extrémně silnou herní počítačovou sestavu s požadavkem na co nejvíce možný tichý chod s poměrně dostatečným finančním limitem.

Dali jsme hlavy dohromady a vytvořili následující nákupní seznam na Alza.cz, jehož jednotlivé položky si následovně rozebereme.

Postavit zcela pasivní extrémně výkonné herní pc zatím stále není možné ani na počátku roku 2016. Tak jednoduché nám to technologie neudělala. Při procházení všech možných dostupných komponent od různých prodejců s pročtením spousty článku a shlédnutí nespočetně youtube zahraničních videí jsme strávili opravdu hodně hodin. Čímž jsme získali opravdu důležité informace, který nám postupně pomohli dosáhnout cíle sestavit extrémně tichého herního pc. Rádi bychom se s Vámi podělili o získané zkušenosti v případě, že uvažujete o podobném řešení, nebo jste jen fanoušek moderních technologií a řešení.

Počítačová skříň

V případě výběrů komponent pro tiché PC jsme jako první hledali správnou pc skříň, aby jsme předem věděli jaký nám umožní výběr dalších komponent pro kompatibilní koncept chlazení a zvukové izolace. Počítačová skříň má být elegantní a nerušeně splývat s designem moderní domácností. Z výsledku našeho snažení a prověřování vzešel vítěz Fractal Design Define R5.

Fractal Design Define R5 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Napájecí zdroj

Jako další logický krok jsme museli vybrat tichý napájecí zdroj, aby jsme mohli vycházet z jeho dodávaného výkonu pro další komponenty. Na úkor ceny se dají sehnat i zcela pasivní napájecí zdroje, například prověřený Fortron Aurum Xilenser 500.

Aktuální cena Fortron PPA5003500 v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zdroje se podílejí celkem poměrnou částí na výsledném hluku, takže zprvu se jeví jako úžasná možnost na snížení hlučnosti. Bohužel jsme o takovéto variantě nemohli uvažovat. Nesmíme zapomínat, že stavíme zároveň i extrémně výkonné herní PC a zde si s dodávaným výkonem 500W nevystačíme. Trefou do černého byl výběr počítačového zdroje Corsair RM750.

Corsair RM750 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Hlavní předností tohoto zdroje jsou nulové otáčky ventilátoru při nízké zátěži. Což je dokonalé vezmeme-li v potaz, že pokud uživatel na PC zrovna jen pracuje, sleduje filmy, konzumuje jiný multimediální obsah, či zrovna u něj není. Zdroj se nevytěžuje natolik, aby se ventilátor na zdroji zapnul. Každý decibel se při snižování hlučnosti počítá. Když už dojde na hraní se znatelným zahříváním, tak případný ruch z takového aktivního chlazení již nehraje takovou roli – dochází k jeho zamaskování zvukem z reproduktorů, či sluchátek během hraní.

Procesor

U procesoru volíme jednoznačně Intel, nová řada Skylake 14nm vyniká v extrémním výkonu při minimu vyzařovaného tepla. Konkrétně čtyř jádrový Intel Core i7-6700K na frakvenci 4.0GHz s možností Turboboost 4.2GHz má TDP pouze 91W.

Intel Core i7-6700K lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Socket procesoru je 1151, takže nyní víme jakou hledat základní desku.

Základní deska

Při výběru základní desky nás ve výběru utvrdilo i to, že desku ASUS Z170 PRO GAMING používá řada světově známých streamerů při hraní her.

Asus Z170 PRO GAMING lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Podstatnou informací u této základní desky pro výběr dalších komponent je popdpora operačních pamětí DDR4 až do frekvence 3400 MHz. Velkou výhodou při stavbě PC je varianta s dodávaným ASUS ROG Front Base, který je v balení s deskou na Alza.cz. Díky tomuto přednímu přídavnému panelu k základní desce máte možnost sledovat aktuální teploty, otáčky jednotlivých větráčků, frekvenci procesoru, základní desky. Přes tento panel můžete kompletně ovládat ventilátory a monitorování systému, přetaktovat CPU, nebo využít rychlé tlačítko Escape Mode (Boss Key) pro okamžité skrytí aktivních oken a ztlumení zvuku. což umožňuje bleskový návrat na pracovní plochu.

Operační pamět

Zcela pasivní prvek. Hluk nedělá, ale za to dokáže vytvořit hodně tepla, který způsobí zvýšený hluk následného odsávání z počítačové skříně.
Zvolili jsme prověřeného výrobce Corsair s precizním chladičem. Typ pamětí vybíráme KIT 4x 8 GB DDR4 2666MHz CL15 Vengeance LPX s napětím 1,2V.

Corsair DDR4 32GB KIT 2666MHz CL15 CMK32GX4M4A2666C15 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Chladič na procesor

Zcela pasivních chladičů na procesorů je na výběr již o něco více. Ale není to v tomto případě to pravé řešení, pohrávat si s hraničící teplotou na procesoru cca 78 stupňů při mírné zátěži je velice lehkomyslné a zbytečné. Přidáním větráčku na nízkých otáčkách nevytváří téměř žádný hluk a zlepšení chladících vlastností je astronomický. NOCTUA NH-D15S, 1150 gramů hliníku s šesti měděnými HeatPipe trubicemi. Dostatečně velký pasivní chladící blok s přidaným kvalitním tichým ventilátorem. Záměrně jsme vybrali základní desku Asus, kvůli její technologii UEFI. Ta umožňuje pokročilé řízení otáček ventilátoru na chladiči procesoru. Ve většině případech používání PC, ventilátor nebude ani aktivován a se zvyšující zátěží (teplotou) budou otáčky pozvolna zvyšovány.

Noctua NH-D15S lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

O variantě použití vodního chlazení v uzavřeném okruhu jsme při sestavovaní tichého herního PC neuvažovali. Vodní chlazení je účinné, ale na úkor zvýšeného hluku při ochlazovaní kapaliny. Naměřený hluk značně převyšuje zvuk těch nejhlučnějších větráků na běžných chladičích procesoru.

Paměťový disk

Před tím, než přejdeme na to nejdůležitější z celé sestavy si představíme volbu disku. Technologie SSD v tomto bodě nám jde naproti. Absolutně tichý chod, neuvěřitelná rychlost čtení a zapisování dat. Pro hráče jednoznačná volba. Disk se svou podstatou uchovávat data, může být tím nejcennějším z celého počítače, pokud jsou na něm uložena zrovna nezazálohovaná důležitá data. Je potřeba zvolit prověřenou kvalitu. Samsung 850 EVO s poměrem poruchovosti 1 disk na 25 tisíc prodaných je téměř až neuvěřitelný důkaz z reklamačního oddělení jednoho z prodejců svědčící o kvalitě této volby.

Samsung 850 EVO 500GB, MZ-75E500B lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Kapacitu jsme zvolili 500GB, nejrozumnější poměr cena/kapacita. S informací od budoucího uživatele, že na disku budou jen nainstalované hry a nějaké pracovní dokumenty tuto volbu jen podtrhává. V době kdy filmy a seriály jsou dostupné skrz stream, je zbytečné přidávat mechanický disk, který by zvyšoval hladinu zvuku během svého stárnutí.

Grafická karta

Srdce a svaly to je hlavní úděl grafické karty v celé herní sestavě. Pasivně chlazené grafické karty si stěží pořadí s moderní hrou na nízké rozlišení. Podstatným bodem v této sestavě je extrémní výkon pro spuštění jakékoli hry na maximální detaily. Až do chvíle výběru této komponenty se dalo rozumě vybrat takové komponenty, aby byl stroj tichý, v určitých fázích i pasivní. Výběr připadl na technologii Strix řady Asus.

Asus STRIX-GTX980TI-DC3OC-6GD5-GAMING lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Herní čip GeForce GTX980 Ti splňuje požadavky na potřebný výkon. Dle dohledaných testů je dokonce výkonnější v některých případech než o několik tisíc dražší GeForce GTX Titan. Grafická karta je největším zdrojem tepla, který v pc skříní dokáže pěkně zatopit. ASUS STRIX-GTX980TI-DC3OC-6GD5-GAMING se pyšní o 30% lepší efektivnosti v chlazení. A to i díky, že tato technologie v nízké zátěží se chová jako pasivní karta. Moderní hry na střední detaily, tak můžete hrát bez sebemenšího rušení. V případě hraní na maximální detaily se postupně zvedají otáčky chlazení, ale přesto nijak extrémně neruší jako u jiných zpracování chlazení.

Závěr

Na základě sesbíraných vědomostí a informací si troufáme říci, že toto je na počátku roku 2016 nejvíce tichá a zároveň nejvýkonnější herní sestava. Pokud již vlastníte operační systém a zvládnete vše sestavit a zprovoznit, s cenou se vejdete do 57 tisíc korun v závislosti na zvoleném prodejci.

Doporučujeme zvážit možnost využít sestavení pc zdarma k zakoupeným komponentům v CZC.cz. Je-li Vám bližší nakupování na Alza.cz, lze zakoupit službu Alza Individual – Počítač na míru. Počítač získáte nejen sestavený, ale i otestovaný. Což může ušetřit mnoho případných starostí obzvlášť u takto drahého výběru komponent. Nejčastější zkušenost, kdy počítač se po sestavení resetuje, vypíná, ba dokonce nenaběhne vůbec. V tu chvíli začíná detektivní práce, která z komponent je na vinně a musí být reklamována. Ne vždy to musí být trefa na první pokus.

Sestavu jsme podrobili náročnému testování v benchmarku 3DMARK. Výsledek si můžete prohlédnout na tomto odkazu https://www.3dmark.com/3dmv/5410495 V případě, že na tak již nataktované grafické kartě od výrobce zapnete ještě větší OC mód, dostanete se na tyto body https://www.3dmark.com/3dmv/5410785


Autor: prověřené zboží Datum publikování: Leden 2016


Další recenze plné zkušeností

WD 2.5″ Elements 1TB přenosný disk

Malý přenosný disk s velkou kapacitou úložného prostoru pro Vaše data. To je Western Digital 2.5" Elements Portable 1000GB (1TB).
Cena: od do v e-shopech

Scalibor antiparazitní obojek 48cm

Zajisté by jste Vašeho čtyřnohého přítele uchránili před zakousnutí se a přisátí se různých ektoparazitů. Vhodným prověřeným pomocník...
Cena: od do v e-shopech

SNADNO & RYCHLE – Roman Vaněk

Nová velkolepá kuchařka od uznávaného experta v gastronomii Romana Vaňka, tentokrát zaměřena na 111 rychlých rodinných pokrmů.
Cena: od do v e-shopech

DeWALT DCD

Poslední generace kompaktní příklepové vrtačky / šroubováku
Cena: od do v e-shopech

Bosch PSB 850-2 RE

Vrtačka příklepová Bosch PSB 850-2 RE
Cena: od do v e-shopech